Ποιοτικός έλεγχος τροφίμων: Τι είναι η τροποποιημένη ατμόσφαιρα (MAP)

Apr 21, 2024 | 0 comments

1. Ποιοτικός έλεγχος τροφίμων: Τι είναι η τροποποιημένη ατμόσφαιρα – Modified Atmosphere Packaging (MAP) και ποια είναι τα οφέλη τόσο διατροφικά όσο και οικονομικά;

Η τροποποιημένη ατμόσφαιρα (MAP) γνωστή και ως προστατευτική ατμόσφαιρα συσκευασίας είναι η τεχνολογία που αναπτύχθηκε με σκοπό αφενός τη διατήρηση της φρεσκάδας και την ελκυστικότητα των συσκευασμένων προϊόντων και αφετέρου την αύξηση της διάρκειας ζωής τους τροποποιώντας το αέριο που περιβάλλει το συσκευασμένο προϊόν.

Η αύξηση της διάρκειας ζωής πρακτικά σημαίνει:

  • παραμονή του προϊόντος μας περισσότερες μέρες στο ράφι
  • δυνατότητα εξαγωγής του προϊόντος μας στο εξωτερικό

Εφαρμόζοντας MAP στα συσκευασμένα τρόφιμα μπορούμε να βελτιώσουμε την οπτική, υφή και διατροφική ελκυστικότητα τους. Η MAP χρησιμοποιείται επίσης για τη διατήρηση της ποιότητας των φαρμακευτικών προϊόντων.

Η MAP δημιουργείται συνήθως με δημιουργία μείγματος αερίων οξυγόνου (Ο2), διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) και αζώτου (N2) που στη συνέχεια εισέρχεται στη συσκευασία του προϊόντος κατά την διάρκεια της συσκευασίας/σφράγισης του προϊόντος. Το αποτέλεσμα είναι μια ερμητικά σφραγισμένη συσκευασία που περιβάλλεται από αυτό το μείγμα αερίων.

2. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ποσότητας και της αναλογίας του μείγματος που εισάγουμε μέσω της συσκευαστικής μας στη συσκευασία μας;

Είναι απολύτως απαραίτητος ο έλεγχος για τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων! Συγκεκριμένα ο έλεγχος της σύνθεσης του αέριου μείγματος (MAP) συμβάλλει στην κάλυψη των ειδικών αναγκών αναπνοής για κάθε συσκευασμένο προϊόν, ελαχιστοποιεί την υποβάθμιση του προϊόντος και συμβάλλει στη διατήρηση και την επέκταση της ημερομηνίας «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» του συσκευασμένου προϊόντος.

H εταιρεία μας, εδώ και χρόνια, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος του κατασκευαστικού οίκου Mocon/Dansensor διαθέτει μια πλήρη γκάμα προϊόντων για να καλύψει τις ανάγκες ελέγχου τόσο της ποσότητας των αερίων όσο και της αναλογίας τους, online («πάνω» στην συσκευαστική) με το ΜΑP Check 3 και Offline (δειγματοληπτικά) με το Checkpoint 3. Επιπροσθέτως όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο πέρα από την διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος μας, επιτυγχάνουμε και εξοικονόμηση χρημάτων μιας και ο online αναλυτής ΜΑP Check 3 (master) που επικοινωνεί απευθείας με την συσκευαστική (slave) επιτυγχάνει να μειώνει στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση αερίων κατά τη διάρκεια της συσκευασίας (έως 30% εξοικονόμηση αερίων). Επιπλέον εξασφαλίζει πως κάθε συσκευασία διαθέτει το σωστό μείγμα ώστε να φτάνει στον καταναλωτή φρέσκο και γευστικό όπως την ημέρα συσκευασίας του.

3. Συσκευάζω διαφορετικά προϊόντα που το καθένα απαιτεί διαφορετική αναλογία αερίων και τα έτοιμα μείγματα είναι ακριβά, υπάρχει κάποια λύση;

Στο portfolio μας, μέσω της Mocon/Dansensor, διαθέτουμε μείκτες αερίων (βίντεο παραπάνω) που επικοινωνούν είτε απευθείας με την συσκευαστική είτε μέσω του αναλυτή αερίων Μap check 3. Οι μείκτες εξασφαλίζουν ευελιξία στην αναλογία αερίων για κάθε σας προϊόν και εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος και χώρου.

Αναλυτής αερίων Μap check 3

4. Εφόσον σφραγίστηκε το προϊόν μου μέσα στη συσκευασία αφού προστέθηκε το μείγμα αερίων (MAP), υπάρχει τρόπος να ελέγξω ότι το προϊόν δεν έχει κάποια διαρροή και να εξασφαλίσω ότι θα φτάσει αναλλοίωτο στον καταναλωτή;

Η λύση που προτείνουμε για τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων είναι η εξής: Εφόσον έχουμε εξασφαλίσει μέσω του MAP check 3 ότι η αναλογία και η ποσότητα του αερίου είναι η ενδεδειγμένη διαθέτουμε δύο εναλλακτικές λύσεις. Μπορούμε είτε in-line (Leakmatic II) είτε offline (Leakpointer 3) να ελέγξουμε τις συσκευασίες για τυχόν διαρροές που μπορεί να οφείλονται είτε λόγω αστοχίας υλικού( υλικά συσκευασίας) είτε σφάλματος της συσκευαστικής.

Με το In-line σύστημα (Leakmatic II) μπορούμε αυτοματοποιημένα μετά το κλείσιμο της συσκευασίας σε συνέχεια της γραμμής παραγωγής και χωρίς να καθυστερείτε ο ρυθμός της συσκευαστικής, να ελέγχουμε για διαρροή CO2 κάθε συσκευασία ή κουτί με πολλές συσκευασίες μαζί. Με αυτό τον τρόπο έχουμε εξασφαλίσει πως όλα μας τα προϊόντα έχουν συσκευαστεί σωστά και δεν έχουμε αποστείλει στους πελάτες μας καμία ελαττωματική συσκευασία που θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών, την αξιοπιστία και φήμη της εταιρείας μας.

Με το offline (Leakpointer 3) μπορούμε δειγματοληπτικά να ελέγχουμε τις συσκευασίες μας για τυχόν αστοχίες κατά την διαδικασία της συσκευασίας.

Όλα τα παραπάνω συστήματα της Mocon/Dansensor είναι απολύτως απαραίτητα για το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου τροφίμων καθώς και την παραγωγή καθώς έτσι διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα της εταιρείας φτάνουν φρέσκα και αναλλοίωτα στο πιάτο του καταναλωτή.

BACK TO BLOG